Padlókonvektorok2021-02-09

Az energia egyre drágul, ezért napjainkban különösen fontos az energiatakarékos fűtés és rendszerek alkalmazása. A több hónapos fűtési időszakban a lakások, illetve családi házak gazdaságos fűtése mellett a fűtött helyiségek hőérzetének optimális kialakítása is szükségesé válik.

Bizonyára többen találkoztak már azzal a problémával, hogy a napjainkban divatos és egyre többet használt nagy falméretű, padlóig érő üvegfelületeknél nincs lehetőség és mód fűtéstesteket elhelyezni úgy, hogy az hatékony, valamint esztétikus is legyen. Valójában a nagy üvegfelületeknél van szükség a hőutánpótlásra vagy éppen -csökkentésére, mivel a helyiség hőmérséklete a nyílászárók környezetében hűl vagy melegszik fel a leghamarabb. Lakásaink és házaink szigetelése és a modern nyílászárók alkalmazása miatt a nagy üvegfelületek párásodása is problémát jelent.

 

A helyiség komfortérzete javításának érdekében a magyarországi piacon többféle fűtéstechnika alkalmazást találunk. Az egyik legkedveltebb a padlókonvektor, mely fűtőtestet erre a célra fejlesztettek ki. Nyáron egy hűtőegységgel ellátott típussal akár a helyiség hűtését is megoldhatjuk.

 

A padlókonvektor az esztétikus megjelenés mellett lehetővé teszi a nagyméretű üvegfelületek előtti terek gazdaságos és egészséges fűtését, hűtését. Biztosítja a szükséges klímát és a páramentes üvegfelületeket. Éppen ezért tökéletes fűtés- vagy akár hűtésrendszere a télikerteknek, uszodáknak, irodaházaknak, vagy a nagy üvegablakokkal, – ajtókkal ellátott helyiségeknek. A padlókonvektor használatakor a belőle feláramló meleg légfüggöny meggátolja az üvegfelületeknél a hőveszteséget, azaz légzsilipként funkcionál. Nagy előnye, hogy a réz-alumínium hőleadó egység hőleadása gyors, így egy kiegészítő termosztáttal szabályozva gyorsan kielégíthetjük a kívánt fűtési igényt, míg egy távolabb elhelyezett fűtőtest vagy akár a padlófűtés tehetetlensége miatt ez nem elérhető. Ezért a padlókonvektor akár radiátoros vagy padlófűtéses rendszer optimális kiegészítő részeként is használható.

A padlókonvektor további előnye, hogy tisztítása is egyszerűen megoldható. A padlóradiátort fedő rácsot egyszerűen csak fel kell tekercselni, így takaríthatóvá válik a csatorna. A könnyű tisztíthatóság lehetővé teszi forgalmas átjárókba való telepítését is.

A padlókonvektor egyszerre esztétikus és szinte láthatatlan. A konvektorházat takaró kereszt roll-up vagy hosszanti rácsot a helyiség berendezéséhez vagy a nyílászáró anyagához lehet igazítani. A rácsok készülhetnek többféle fából, alumíniumból vagy saválló acélból.

 

 

A réz-alumínium hőleadó egység

egy horganyzott és azt követően feketére festett vagy saválló fémházba van beszerelve. A padlókonvektorok csatlakoztatását két vagy (fűtő-hűtő egység esetében) négy csonk biztosítja, amely ½” belső menettel van ellátva. Lehetőség van akár jobb, akár bal oldali csatlakozásra is. Egyes típusú padlókonvektorok a hossztól függően bizonyos számú ventilátorral vannak ellátva. A 12 V-tal táplált ventilátorok a hőleadó mellett vannak elhelyezve, ebből kifolyólag működésük magasabb hatásfokú. A padlókonvektor bekötése egy konvektorházban kialakított szerelvényrekeszben történik, amely egy takarólemezzel van ellátva, így a szerelvények rejtve maradnak a kíváncsi szemek elől. A konvekciós és ventilátoros típusok szakszerű bekötése és a hőleadás szabályozása érdekében speciális transzformátorok, szobatermosztátok, elektromotoros szelepmeghajtók és speciális bekötő szelepek is rendelkezésre állnak.

Zugschwert Csaba